AKTUELNO

Bitka između istoka i zapada kod nas kao da je večna.

Različiti su stavovi i mišljenja u kom pravcu treba da ide i da li je Srbija na pravom putu kada je članstvo u EU u pitanju. Iskustva sa zapada su možda dobar primer na koji se treba ugledati ili je najbolje voditi sopstenu politiku. - Nikada nije dobro kada prepisujete tuđa iskustva. Ne može rezultat da bude onakav kako očekujete. Nisu svi putevi dobri. Srbija na tim putevima treba da traži svoj put, mora da vodi pre svega računa o sebi. To što je cilj članstvo ne znači da treba da zaboravimo našu tradiciju i kulturu. Imamo lepu šansu i nadam se da ćemo biti dovoljno pametni. Ovo do sada što se radilo budi u meni optimizam da ćemo uraditi dobar posao - rekao je za Pink, glavni i odgovorni urednik lista Politika, Žarko Rakić.

- Ja sam optimista. Imamo jednog Makrona koji je povratio svoju poputlarnost. Očekujem  da će Merkel i Šulc razgovarati o vladi i očekujemo da će se do kraja januara oformiti vlada kao i da će Merkel povratiti svoju popularnost i da će taj dvojac funkcionisati - rekao je glavni i odgovorni urednik informativnog programa televizije Pink, Goran Gmitrić.

On je dodao da misli da evropa traži neku svoju šansu i da se okreće sebi. Takođe, dodao je Gmitrić da misli da naš put jeste Evropa, EU, Brisel, i da to nisu fraze. - Saradnja sa Evropom ne isključuje saradnju sa Rusijom. I italijani i nemci sarađuju sa Rusijom uprkos tim sankcijama. Mi smo mala zemlja i moramo da sarađujemo i sa istokom i sa Vašingtonom i da tražimo svuda naše interese. Mi moramo da idemo prema Briselu, ali ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da zahladimo odnose sa Moskvom - naglasio je Gmitrić.

Rakić je naglasio da je jedno  ta visoka politika kada morate da sledite neke „navodno „zajedničke ciljeve, ali da vidimo da se radi sasvim drugačije. - Taj front da se ukinu sankcije u evropi  sve je jači sve više država i državnika kažu da je to nešto što ne samo da sprečava saradnju Rusije i Evrope nego već tera Rusiju iz Evrope, što već vidimo na terenu kada vidimo da se Rusija okrene Turskoj, Iranu, Kini, Indiji i odjednom se pojavljuje novi blok država na koje Tramp prilično histerično reaguje. Vidi se da ga to ozbiljno plaši - rekao je Rakić

#Goran Gmitrić

#Žarko rakić

'